Om te definiëren hoe zuur een oplossing is, zijn veel definities in omloop. In deze cursus wordt een eenvoudige definitie voor zuurgraad gebruikt.
Definitie van zuurgraad:
De zuurgraad van een oplossing is de mate waarin deze oplossing H+ ionen bevat. Dit wordt uitgedrukt als de pH.
Definitie van pH:
pH is het logaritme van 1 gedeeld door de concentratie H+ ionen.

In formulevorm: pH = log
1 [H+]

De term “pH” of “potentiaal van H (hydrogen)” werd geïntroduceerd door de wetenschapper Sorensen in 1909. pH is een waarde die correleert met de concentratie H+ ionen in een oplossing. Het geeft de zuurgraad aan van deze oplossing. pH waarden kunnen variëren van 0 tot 14.
Hoe zuurder een oplossing is, des te lager is de pH. Een pH van 7 is neutraal, bij een pH lager dan 7 spreekt men van een zure oplossing en bij een pH hoger dan 7 spreekt men van een basische oplossing.
Het is in eerste instantie wellicht vreemd om te zien dat de pH waarde lager wordt naarmate de oplossing zuurder wordt.
De uitleg hiervoor is als volgt:

De formule pH = log
1 [H+]
kan men als volgt vereenvoudigen:
pH = log
1 [H+]
= – log [H+]

Hier zien we dat de pH gelijk is aan het negatieve logaritme van de concentratie H+ ionen.

Oplossing pH
HCl in maagzuur 1
Citroensap, azijn 2-3
Sinaasappelsap 3-4
Zure regen 4
Zwarte koffie 5
Urine 6
Gedestilleerd water 7
Zeewater 8
Baksoda 9
Ammoniak in een oplossing 10-11
Zeepwater 12
Bleekmiddel 13